Tuesday, January 31, 2017

SPF Dalam Produk Kosmetik

SPF

SPF bermaksud Sun Protection Factor, iaitu faktor pelindung matahari. Secara mudahnya, SPF ialah bahan yang dapat melindungi kulit kita dari sinar ultraviolet (UV rays), dan menyebabkan kulit kita jadi sunburn (selaran matahari). Dalam jangka panjang, boleh menyebabkan kanser kulit. 

Dalam produk kosmetik, SPF menjadi satu bahan penting bagi melindungi kulit dari sinar UV malah mengelakkan kulit dari cepat nampak tua. Bahan aktif dalam SPF kebiasaannya adalah zinc oxide ataupun titanium dioxide. 


Untuk penggunaan kosmetik secara harian, kuantiti SPF yang bersesuaian serta cara pemakaian yang betul dapat melindungi kulit kita. Jadi, kita tidak risau lagi untuk mendapat sunburn Pakaian Adalah Pelindung Asas


Tahu tak, pakaian sebenarnya adalah pelindung cahaya matahari yang pertama serta bagus untuk kita. Baju kita dapat menyerap haba dan seterusnya melindungi kulit badan dari sinaran ultra yang pelbagai. Lagi banyak bahagian badan yang ditutup lagi selamat badan kita. Jadi tidak hairanlah Islam menyuruh kita menutup aurat. ^_^


Berbalik kepada SPF, kita perlu gunakan kosmetik yang mempunyai SPF kerana muka kita tidak ditutup. Jadi, kita perlukan alternatif untuk melindungi kulit muka. 


Cara Yang Betul


Apabila membeli pelembap (moisturiser) , pastikan ia mempunyai SPF. Lihat kepada tahap spf yang dinyatakan. Sama ada SPF 15, SPF 20, SPF 30 ataupun SPF 50. 


Selepas mencuci muka setiap pagi, sapukan pelembap secara rata di bahagian muka kita. 
Tidak perlu menggunakan dalam kuantiti yang banyak pada setiap kali. Selepas itu barulah kita menggunakan bedak kompak ataupun loose powder.

Blossom Cake Foundation (BCF)


BCF Imanni Skinz juga dilengkapi dengan SPF 50 yang bertindak sebagai age defying (kurangkan kesan penuaan ) dan melindungi kulit dari sinar UV. 


BCF ini memberi kesan maksimum apabila digandingkan dengan Gorgeous Serum yang berfungsi merawat kulit muka dengan bahan aktifnya, P-Terra.Haa.. Ada siapa mahu cuba?Nuraini Nabilah Kamal
0194497345
Kuching, Sarawak.

Rujukan:

http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection
http://www.sunsense.com.au/news/sunscreen-101-spf-50-means/

No comments:

Post a Comment