Wednesday, February 19, 2014

BISKUT CORNFLAKES


Resepi Biskut Cornflakes (Versi  Lama)


  • 1 kotak cornflake
  • 2 1/2 cawan / 10 oz tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
  • 2 1/2 cawan / 9 oz marjerin
  • 1 1/2 cawan / 5 oz gula halus
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara menyediakan:
1. Pukul gula & marjerin hingga putih.
2. Masukkan tepung & baking powder.
3. Telur dipukul ditempat lain sehingga kembang. Kemudian, masukkan ke dalam adunan tepung.
4. Masukkan esen vanila ke dalam adunan.
5. Hancurkan cornflake sedikit. 
6. Titiskan adunan tadi ke atas cornflake dengan sudu kecil. 

*Bancuhan ini dapat banyak biji.
*Kami gantikan marjerin dengan Buttercup.
*Guna cornflake dalam kotak yang besar, kotak yang lebih kecil tak mencukupi. >_<

Resepi ini saya ambil dari buku resepi bonda, rasanya hampir 20 tahun sudah wujud. Biskut kegemaran saya dan wajib ada setiap kali hari raya.

No comments:

Post a Comment